GetBack S.A. zakłada fundację i angażuje się w pomoc potrzebującym

04 kwietnia 2018

GetBack S.A. powołuje do życia fundację HopeBack – Odzyskaj życie im. Stefanii Wilczyńskiej, której głównym celem będzie wsparcie rodzin w sfinansowaniu leczenia dzieci cierpiących na poważne, trudnouleczalne schorzenia.

O wsparcie fundacji będą mogli ubiegać się chorzy z całej Polski, którzy nie mogą sobie pozwolić na finansowanie często bardzo drogiego leczenia. W ramach naboru wniosków w trybie kwartalnym, konsultanci fundacji będą weryfikować zgłoszenia i przyznawać wsparcie. Zamysłem GetBack jest, aby w pierwszej kolejności pomoc trafiała do dzieci klientów Spółki, jednak nie jest to warunek  konieczny przy staraniach o wsparcie finansowe.

- Pomoc potrzebującym zawsze była ważnym elementem naszej działalności. Powołanie fundacji jest niejako kontynuacją dotychczasowych działań, w ramach których wspieraliśmy domy dziecka z całej Polski. Za pośrednictwem fundacji chcemy dawać szansę na leczenie dzieciom dotkniętym różnymi chorobami i najważniejsze dla nas jest, aby pomóc w odzyskaniu sprawności i przywróceniu nadziei na normalne życie – mówi Konrad Kąkolewski, Prezes Zarządu GetBack S.A.

Fundatorem organizacji jest GetBack, ale zapowiada, że wybrane przypadki medyczne będzie leczyć przy współpracy z organizacjami żydowskimi z całego świata.

- Chcemy wykorzystać najnowocześniejsze zdobycze technologiczne aby pomagać dzieciom, którym nie dałoby się pomóc w kraju. Co ważne - ta współpraca nie tylko pozwoli powrócić do zdrowia najbardziej potrzebującym, ale mamy nadzieję, że wpłynie także korzystnie na relacje polsko-żydowskie – dodaje Konrad Kąkolewski.

Jak dodaje, trwa proces rejestracji organizacji i planowane jest rozpoczęcie działalności jeszcze w maju tak, aby pierwsza pomoc trafiła do potrzebujących dzieci jeszcze w drugim kwartale tego roku.

GetBack S.A. jest polską spółką zarządzającą wierzytelnościami. GetBack S.A. powstała w lutym 2012 roku. Spółka korzysta z usług Kancelarii Prawnej GetBack Mariusz Brysik sp.k. wchodzącej w skład Grupy Kapitałowej GetBack. Od marca 2014 roku Grupa Kapitałowa GetBack jest obecna także na rynku rumuńskim. Łączna wartość nominalna zarządzanych przez Spółkę wierzytelności na koniec III kwartału 2017 r. wynosiła 28,0 mld zł. W pierwszych trzech kwartałach 2017 r. przychody netto Grupy wzrosły prawie dwukrotnie do poziomu 538 mln zł w stosunku do analogicznego okresu 2016 roku. Zysk netto w pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku był o 45,3% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r. i wyniósł 181,5 mln zł.