Trzy firmy zainteresowane inwestycją w GetBack

Trzech, spośród siedmiu wstępnie zainteresowanych inwestorów, złożyło dziś oferty nabycia aktywów GetBack.

- Na tym etapie nie możemy zdradzić treści otrzymanych ofert, mogę jednak powiedzieć, że wszystkie trzy podmioty złożyły interesujące propozycje, które stanowią poważną alternatywę dla scenariusza realizacji odzysków z obecnych portfeli. Dzięki temu udałoby się szybciej spłacić zobowiązania obligatariuszy, ale nie my będziemy podejmowali decyzję w tej kwestii -
powiedział Przemysław Dąbrowski, Prezes Zarządu GetBack.

Z ofertami zapoznała się Rada Nadzorcza i wyraziła zainteresowanie dalszymi negocjacjami. Teraz
z ofertami zapozna się Rada Wierzycieli. Jeśli wyrazi zainteresowanie dalszymi działaniami, kolejnym etapem będzie wybór jednego lub kilku potencjalnych inwestorów, z którymi rozpoczną się negocjacje dokumentacji prawnej.

- Naszą rolą było doprowadzenie tego procesu do momentu, w którym Rada Wierzycieli będzie mogła przejrzeć i ocenić oferty zainteresowanych nabyciem majątku GetBack i cieszymy się, że udało nam się wywiązać z tego zobowiązania” – dodał Przemysław Dąbrowski, Prezes Zarządu GetBack.

Zakończenie i zamknięcie transakcji przewidywane jest do końca 2018 roku, choć termin ten może ulec przedłużeniu.